PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Contactgroep vrouwen   Leeshoek   Kerkenraad Meer kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur   Links Meer links Protestants pionieren De Dillewijn
 
Agenda Agenda
Is maandag de eerste dag van de week of de tweede? Misschien een rare vraag, zeker als je op maandagmorgen opstaat; ochtendgymnastiek valt dan al zwaar, laat staan hersengymnastiek. Toch … hoe ik aan die maandag begin, hangt voor mij af van de vraag of de week op zondag of op maandag begint. Mijn twee agenda’s geven op die vraag een tegenstrijdig antwoord. Mijn bureauagenda laat de week op maandag beginnen, mijn kerkenwerkagenda op zondag. Welke heeft gelijk?
 
Als zondag de eerste dag van de week is, dan beginnen we dus met een vrije dag, althans voor de meeste mensen nog. Een dag om wat meer toe te komen aan jezelf en aan de ander, misschien ook wel aan die Ander met een hoofdletter A. Dat hebben we hard nodig. Want, zeggen we, dan kunnen we er weer tegen. We bedoelen dan: tegen al het werk, tegen alle beslommeringen van de week. Je moet eerst diep inademen om genoeg lucht voor de werkweek te hebben.
Kortom: volgens die agenda leven we om te werken.
Als de week op maandag begint, eindigt ie op zondag. Dan werk je eerst, om vervolgens weer op te ademen, op te leven. Dan is het doel dus niet het werk, maar om het leven te vieren. Volgens die agenda werken we om te leven.
 
Dat onderscheid lijkt gezocht, maar het maakt een wereld van verschil uit. Zijn wij er voor het werk, of is het werk er voor ons? Overigens is zo’n vrije dag – of het nu de zondag is of een andere dag – wel een Godsgeschenk. Om ons te leren ook van ophouden te weten, om ons wat meer mens te laten zijn. Je kunt mindere geschenken krijgen! Er was een tijd dat dat niet bestond. Toen waren mensen slaaf van hun werk. Die vrije dag haalde hen uit die slavernij weg, werd dus een soort bevrijdingsdag.
 
Die bevrijdingsdag danken wij aan het Jodendom met zijn sabbat: de week eindigt met vrijheid omdat je werkt om te leven.  Er gaat ’t verhaal dat de Schepper zes dagen met de schepping in de weer was en op de zevende dag de vrijheid vierde; die laatste dag hoort er helemaal bij want er wordt niet voor niets verteld over zeven scheppingsdagen. Later moest de mens van Nazareth flink tegen de stroom oproeien om die sabbat als bevrijdingsdag in ere te herstellen, vertelt een ander verhaal.
 
Wat melden mijn beide agenda’s? Mijn kerkenwerkagenda laat de week op zondag beginnen, mijn bureauagenda op maandag. Laat die wereldse agenda nou beter begrijpen waar het in het leven op aankomt!
ds. Reinier Beltman
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 27-09-2020 om
meer details

 
Het goede leven?!
Een korte overdenking van ds. Stella Muns. meer
 
Noodhulp Syrië
Om dit bericht van de Diaconie te openen, klik hier.
 
Gebruiksplan kerkgebouw
Wij volgen de PKN richtlijnen voor erediensten en andere bijeenkomsten.
Om het protocol te raadplegen, klik hier.
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
Dienst 13-09-2020
Slotlied meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.