PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Contactgroep vrouwen Agendapagina   Leeshoek   Kerkenraad Meer kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur   Links Meer links Protestants pionieren De Dillewijn
 
Waarom zouden we 500 jaar reformatie herdenken? Waarom zouden we 500 jaar reformatie herdenken?
Volgend jaar vieren we in Europa 500 jaar Reformatie. Wat? Ja, 500 jaar geleden was het dat Luther in Wittenberg 95 stellingen op de deur van de slotkerk zou hebben gespijkerd. Dat gebeurde op 31 oktober. In die stellingen klaagt hij de wantoestanden in de kerk aan en roept op tot reformatie. Het leidt uiteindelijk tot het ontstaan van het protestantisme. Wat Luther was in Duitsland, werd Calvijn in Frankrijk en Genève. Je kunt je natuurlijk afvragen wat er nú precies te vieren valt. En of mensen in en al helemaal buiten de kerk er geïnteresseerd in zijn.
 
Zelf ben ik nogal dol op geschiedenis en de verhalen over de reformatie. Op het ogenblik herlees ik het oude boek van mevrouw Bosboom-Toussaint, ‘Het huis Lauernesse’. Een historische roman over de Reformatie in Nederland. Maar de meeste mensen kennen het boek niet, en als ze het opslaan, leggen ze het denk ik meteen weer weg. Belegen, ouderwets, lange trage zinnen.
 
Wat dat betreft hebben de Tsjechen het makkelijker: hun reformator Jan Hus is nog steeds een nationale held. Dat kun je van Luther en Calvijn in Nederland niet echt zeggen. Waarom dan toch aandacht voor 500 jaar reformatie? 
 
Ik denk, dat dat alleen kan, als we laten zien dat de kerk ‘semper reformanda’ is: altijd bezig met hervorming, altijd bereid om te veranderen en te vernieuwen. Niet omdat vernieuwen altijd beter is, zeker niet, maar omdat het goede nieuws van het Evangelie ons altijd weer uitnodigt tot groei, tot een vernieuwd en bevrijd leven. Het verleden kan ons dáártoe inspireren. 
 
De verhalen van vroeger kunnen ons uitdagen: wat zouden vandaag de dag 95 stellingen kunnen zijn? Waar gaan die over? Wat klagen we aan? Onrecht in de wereld, uiteraard. Maar kijken we ook in de spiegel? Wat leren we van de geschiedenis en wat zijn we verleerd? Hebben we eigenlijk wel een eerlijk beeld van Calvijn en wat ‘calvinistisch’ is? De Reformatie was een beweging ‘back to the basics’. Kerk 2025 nodigt ons daartoe opnieuw uit. Kunnen we dat handen en voeten geven in de plaatselijke gemeente?
 
Bij de herdenking van de Reformatie is het volstrekt ongepast om alleen naar onze eigen ‘protestantse identiteit’ te kijken. Onze tijd vraagt om verbindingen, binnen het protestantisme, maar zéker ook richting de Rooms Katholieke kerk. Dat gaat niet vanzelf. Ik zie de Protestantse Kerk in Nederland als een kerk die uitnodigend is naar alle kanten, gericht op samenwerking, om – de verschillen overstijgend – samen op zoek te gaan naar wat God nú van de kerk vraagt. Dat is Reformatie met toekomstperspectief. Dat is ook missionair van betekenis: een kerk die grenzen overstijgt en verbindingen zoekt met anderen, vanuit een krachtige basis en met open vizier.
terug
 
 

Eredienst met Viering Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 02-10-2022 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 09-10-2022 om 10.00 uur
meer details

Geen dienst
datum en tijdstip 16-10-2022 om
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 23-10-2022 om 10.00 uur
meer details

 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.