PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Contactgroep vrouwen Agendapagina   Leeshoek   Kerkenraad Meer kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur   Links Meer links Protestants pionieren De Dillewijn
 
Wortel van alle kwaad Wortel van alle kwaad
Armen die voor een paar schoenen worden verkocht. Jezus die voor dertig zilverlingen wordt verraden. De tempel met zijn wisselkantoren die Jezus zozeer hebben geprikkeld dat hij deze ‘banken’ heeft laten vallen. Het was toen dus al bar genoeg en alle aanleiding voor de hartenkreet van een apostel.
 
Intussen hebben we de naïviteit als het over geld gaat helemaal verloren. De bankencrisis van 2008 is terug te voeren op perverse geldhandel, aangedreven door geldzucht. Wie Joris Luyendijk leest, weet dat in The City sindsdien nog weinig is veranderd. Naar ruilhandel kunnen we niet terug. En toch: wat is het ontzettend dat de wereld in de kille greep van geld gekomen is. Wat hebben geldstromen voor velen het leven tot een hel gemaakt.
 
En nu dan Panama Papers waar het dagblad Trouw uitgebreid over bericht. Belastingontwijking. Belastingontduiking. Het is niet hetzelfde en je kunt niet alles en iedereen over één kam scheren, maar het gaat om schimmige constructies die vaak erop neerkomen dat anderen die minder slim zijn maar moeten opdraaien voor belastinggelden. Het nieuwe paradijs is gevonden en het is het belastingparadijs, maar eentje die niet verboden is voor duivels.
 
De verontwaardiging is groot en dat is terecht. Zo kan het niet blijven en maatregelen zijn nodig. Toen ik dit alles las, was ik ook even geneigd om een kerk in te lopen en pal voor altaar of preekstoel God te danken dat ik niet ben zoals ‘die oplichters’ van vandaag.
 
Ik ben bang dat het zwart van het volk is, daar vooraan in de kerk. Maar of ik daarmee ook rechtvaardig ben in de ogen van God? Wat de anderen doen, zou ik misschien ook wel willen. De afgod Mammon is grijpgraag en voor je het weet ben je in zijn greep. Alle mooie voornemens ten spijt, is in het uur van de verleiding het vlees zwak. ‘Bidt en waakt’, zei Jezus. We hebben een nieuwe moraal nodig, zei Luyendijk. Hij heeft helemaal gelijk maar kom er maar eens aan. Tegen de grijpgrage klauwen van de duivel ben je weerloos, tenzij je de open hand van je naaste ziet. Tegen de zuigkracht van afgod Mammon ben je machteloos, tenzij je in het magnetisch veld van de ware God komt.
 
In de kerk houden we er in elke dienst een oefening op na om af te kicken van de afgod Mammon. Dat is door te geven. Dat is een daad van obstructie tegen de god die zegt: ‘hebben en houden’. Er is altijd wel een goed doel om voor te geven. Hoe royaler je daaraan meedoet, hoe meer je losweekt uit de zuigkracht. Geldzucht is de wortel van alle kwaad. Door te geven leer je het kwaad bij de wortel uit te roeien. Het is de manier om het SOS te horen en je ziel te redden. 
terug
 
 

Gespreksavond
datum en tijdstip 26-10-2021 om 19.30 uur
meer details

Uiterste inleverdatum kopij KSSK
datum en tijdstip 29-10-2021 om
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 31-10-2021 om 10.00 uur
meer details

Vrouwencontactgroep
datum en tijdstip 04-11-2021 om 14.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 07-11-2021 om 10.00 uur
meer details

 
Gebruiksplan kerkgebouw
Wij volgen de PKN coronarichtlijnen voor erediensten en andere bijeenkomsten.
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.