PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Verliezen om te winnen Verliezen om te winnen
Bijna elke week krijgt een kerkenraad ergens in Nederland de vraag of er een pioniersplek van start mag gaan. Dat is een spannende vraag. De reacties zijn verschillend: soms is een kerkenraad direct enthousiast, bij andere kerkenraden hebben zorgen de overhand.
 
Een veel gehoorde zorg bij de start van een pioniersplek gaat niet over het pionieren zelf maar over de bestaande gemeente. Als de vraag komt of er een pioniersplek van start mag gaan, komt vaak ook de vraag wat dan de toekomst van de bestaande gemeente is, zeker als een pioniersplek zich op jongere generaties richt. “Als die pioniersplek van start gaat, blijven wij dan met de ouderen over? Komen wij in een sterfhuisconstructie?”
 
Als zulke zorgen leven, is het goed om te noemen dat pioniersplekken niet bedoeld zijn om de bestaande gemeente te vervangen. Pionieren doen we als aanvulling op bestaande vormen van kerkzijn, niet als vervanging. Waarom dan toch een pioniersplek? Omdat we moeten constateren dat – hoe goed kerkdiensten ook zijn – veel Nederlanders zich er niet thuis voelen, vanwege allerlei redenen. Daarom zoeken we als kerk ook andere, creatieve manieren om mensen te laten kennismaken met het evangelie.
 
Pionieren doen we voor mensen die weinig met kerk of geloof hebben. Pionieren is dus niet geslaagd als een pioniersplek vooral mensen uit bestaande kerken trekt! Als dat toch gebeurt, dan schiet het pionieren zijn doel voorbij en wordt het bovendien lastiger om buitenkerkelijke mensen te bereiken. Er zijn mogelijkheden om dit te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld aan kerkleden vertellen dat ze alleen welkom zijn als ze samen komen met iemand die nog niet naar een kerk gaat. Als er toch vooral kerkelijke mensen komen, dan leert de ervaring dat het lastiger is om buitenkerkelijken te bereiken. Want kerkelijke mensen hebben vaak kerkelijke verwachtingspatronen. Voor je het weet organiseert een pioniersplek dan ook een eredienst langs bekende patronen. Daar is op zich niets mis mee, maar met een pioniersplek kiezen we bewust voor andere vormen, met het oog op mensen die niet zoveel met de al bestaande kerkdiensten hebben.
 
Bij de start van een pioniersplek zijn het vaak enkele enthousiastelingen uit een bestaande kerk die het voortouw nemen. Dat kan pijn doen bij een gemeente, want de inzet van deze enthousiaste mensen is ook gewenst in deze gemeente. Dat roept een gewetensvraag op: mag het de gemeente iets kosten om anderen iets van het christelijk geloof te laten ontdekken? Is het winst als een gemeente zelf vier enthousiaste mensen ‘verliest’ om vervolgens tien ‘buitenstaanders’ het christelijk geloof te laten ontdekken? Ik vind van wel! Want als in de tijd van Handelingen besloten was dat Paulus maar beter in Jeruzalem konden blijven – volgens Handelingen 6 was daar werk genoeg – dan hadden wijzelf ook de rijke boodschap van het evangelie totaal gemist …
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 12-05-2024 om 10.00 uur
meer details

Pinksteren
datum en tijdstip 19-05-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 26-05-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 02-06-2024 om 10.00 uur
meer details

 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.