PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Contactgroep vrouwen Agendapagina   Leeshoek   Kerkenraad Meer kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur   Links Meer links Protestants pionieren De Dillewijn
 
Al vijftig pioniersplekken Al vijftig pioniersplekken
Martijn Vellekoop, coördinator pionieren bij de Protestantse Kerk, is tevreden. “Of we eind dit jaar de honderd precies gaan halen, zal afhangen van hoeveel gemeenten dit jaar van start willen gaan. We zijn in ieder geval goed op weg en er zijn nog tientallen andere plekken in voorbereiding. Het is geweldig om te zien hoeveel creativiteit en missionair elan los komt.”
 
Er wordt op allerlei manieren gepionierd, en in alle delen van het land. Van een kliederkerk voor jonge gezinnen in het Friese Gaastmeer tot een SRV-wagen die rondrijdt in een Almeerse wijk waar geen kerk is. Van het protestantse klooster Nijkleaster tot een gemeenschap van mensen die in een cafésetting op zoek gaan naar God.
 
Pioniersplekken kunnen qua aanpak flink van elkaar verschillen. Vellekoop: “We dagen mensen uit om goed te kijken hoe ze dienstbaar kunnen zijn in hun omgeving. Het mooie is dat de ideeën nu plaatselijk ontstaan; het initiatief om te pionieren ligt bij een lokale kerk of een paar enthousiastelingen in een gemeente. We moeten als kerk experimenteren, want hoe goed kerkdiensten ook zijn, een groot deel van de Nederlanders voelt zich daarin niet thuis. Als mensen zich niet willen aanpassen aan onze vormen, zullen wij ons moeten aanpassen.” En bijna niets is dan te gek, vindt Vellekoop. “De uitdaging is iets uit het gewone leven te verbinden met het christelijk geloof.”
 
De Protestantse Kerk begon zeven jaar geleden met het ontwikkelen van nieuwe geloofsgemeenschappen. Doel is om voor eind 2016 honderd pioniersplekken van start te laten gaan. Ook na 2016 zal de Protestantse Kerk volop ruimte geven aan pionieren, zo blijkt uit de recente visienota waarin wordt nagedacht over hoe de kerk in 2025 eruit zal zien. Een steeds grotere diversiteit aan kerkvormen wordt voorzien.
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 03-10-2021 om 10.00 uur
meer details

Kerkenraadsvergadering
datum en tijdstip 06-10-2021 om 20.00 uur
meer details

Vrouwencontactgroep
datum en tijdstip 07-10-2021 om 14.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 10-10-2021 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 17-10-2021 om 10.00 uur
meer details

 
ZinCafé
Op vrijdag 22 oktober komt Joyce Rondaij vertellen over haar boek ‘Primo Levi na God’ (verhalen van een nieuwe Bijbel). meer
 
Gebruiksplan kerkgebouw
Wij volgen de PKN coronarichtlijnen voor erediensten en andere bijeenkomsten.
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.