PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Stiltecentrum Stiltecentrum
Als bijstand in het pastoraat bezoek ik natuurlijk ook regelmatig gemeenteleden die opgenomen zijn in een ziekenhuis – meestal in Tergooi, locatie Hilversum of Blaricum. Beide ziekenhuizen hebben ook een stiltecentrum, soms kapel genoemd. Dikwijls loop ik na een bezoek daar even binnen. In die beide stiltecentra ligt een intentieboek. Een boek waar ieder die er komt, iets in kan schrijven.
 
De naam zegt het natuurlijk al: het is bedoeld voor gebedsintenties: voor kleine korte gebeden. Vragen, of een uiting van dankbaarheid. Of wat dan ook.
Soms staat er iets in het handschrift van een kind. Met de vraag of opa of oma alsjeblieft weer beter wordt. Of wordt er bedankt voor de geboorte van een zusje of een broertje.
Soms wordt er een intens verlangen geuit dat de zoon of dochter weer thuis zal komen.
Vaak ook wordt er om bijstand gevraagd bij een komende operatie. Of wordt er gedankt voor een geslaagde ingreep.
Maar vaak wordt er natuurlijk ook om steun en kracht gevraagd voor de moeilijke tijd van ziek-zijn, van weten te gaan sterven…
 
Ik betrap me er op dat ik vaak wat blader in die intentieboeken. Gewoon om even te kijken. Soms voel ik me dan wel een beetje een voyeur: iemand die alleen uit nieuwsgierigheid komt kijken.
Maar ik geloof toch dat dat eigenlijk niet hoeft. Ieder die iets in dat boek schrijft, weet dat dat door anderen gelezen wordt. Wil waarschijnlijk ook dat het door anderen gelezen wordt. Of niet?
 
Waarvoor zijn ze eigenlijk bedoeld, die intenties? Ze hebben natuurlijk een adres. Ze zijn gericht tot God of tot Jezus. Of, eigenlijk ook heel vaak, tot Maria. Heel vaak wordt Maria gevraagd om voorbede te doen voor een zieke, voor een stervende.
Ook al is dat laatste voor mijzelf niet zo vertrouwd, toch raak ik ontroerd door de intensiteit, door het geloofsvertrouwen dat er uit spreekt.
 
Ik denk dan: wat een bijzondere plek is dit eigenlijk, dit stiltecentrum. In feite een heel kleine ruimte in een groot ziekenhuis waar natuurlijk oneindig veel omgaat. Waar je, als je er als patiënt bent opgenomen, ontzettend veel op je afkrijgt. Veel aandacht en zorg. Veel onderzoeken. Gesprekken. Contacten met voor jou wildvreemde mensen.
 
Maar… waar je ook vele uren alleen bent met je gedachten. Met de spanning van het ziek-zijn. De onzekerheid die daar bij hoort. Maar ook met al die gedachten die juist op zulke momenten opeens bovenkomen. Al die dingen die je in het gewone leven van alledag er nog wel onder kunt houden, het is net of die dan opeens niet meer te houden zijn. Steeds komen ze maar weer terug.
 
Voor sommigen komt dat dan samen in dat stiltecentrum. Daar ga je naar toe om juist met die intense gedachten bezig te zijn. En je verwoordt ze in een intentieboek.
Een heel bijzondere manier om je verlangen, je pijn of je dankbaarheid te verwoorden.
 
Niet ieder zal het op deze manier kunnen. Je moet dat waarschijnlijk geleerd hebben.
Wat is het eigenlijk goed dat die vorm er is! De vorm van een intentieboek. Gewoon om je gedachten te verwoorden en te richten. Want – daar gaat het toch om – dat er ergens een uitweg is voor wat er binnen in je leeft. In het vertrouwen dat dat – ergens – wordt gehoord. In het vertrouwen dat er onder de bron van jouw bestaan een nog diepere bron verborgen ligt.
 
Wat is het goed dat er in de overvolle en bedrijvige ziekenhuizen een klein stiltecentrum is waar dit kan worden beleefd.
Het is een symbool voor al die andere kleine, stille plekken in ons vaak zo overvolle en bedrijvige bestaan.
ds. Reinier Beltman
terug
 
 
Reactie op de sluiting
Een heel stuk familiegeschiedenis zit in deze kerk.
 
Bethlehemkerk
Kijk hier naar de diensten in de Bethlehemkerk (kerkdienstgemist.nl).
 
Afscheid 'de Graankorrel'
Beluister hier de rondgang door de kerk met woorden van afscheid.

Klik hier voor de Orde van Dienst.

Klik hier voor de afscheidspreek van ds. Annemieke Parmentier.

Klik hier om de gehele dienst te beluisteren.
 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.