|
|
Geest van vrijheid (2)
Geest van vrijheid (2)
Er staat een 2 in de titel, omdat ik vorig jaar in mei in dit blad ook al een stukje schreef getiteld “Geest van Vrijheid”. Het is de meest voor de hand liggende titel die ik kan bedenken voor een overdenking in mei, als we net 4 en 5 mei achter de rug hebben en het Pinksteren wordt.
Het stukje van vorig jaar is terug te lezen op www.pgdegraankorrel.nl onder “meer overdenkingen”. Ik zou het zomaar kunnen herhalen, want ik sta er nog helemaal achter! En misschien zou u, lezer, het helemaal niet merken, als ik weer precies hetzelfde schreef 🙂. Hoewel…..sommigen hebben een veel beter geheugen dan ik.
Ik herhaal één alinea van vorig jaar:
We zijn niet vrij om Pinksteren, feest van de Geest, te vieren zoals we willen, in onze kerk met elkaar. En het samen koffie drinken na afloop van de dienst wordt erg gemist door velen.
En tóch zijn we vrije mensen! “Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven”, schrijft Paulus aan christenen in Turkije in Galaten 5:1. “laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen”. Hij schrijft het weliswaar in verband van een ingewikkelde kwestie van besnijden of niet, niet iets waar wij ons nu druk over maken. Maar te midden van waar wij ons nu wel druk over maken, mogen ook wij de woorden over vrijheid laten klinken in ons hart. We zijn zelfs geroepen om vrij te zijn! “Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn!” (Gal.5:13) “Misbruik die vrijheid niet om je eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar met liefde”. Met andere woorden: vrijheid is niet maar doen waar je zelf zin in hebt, dan ben je ook weer een slaaf van je eigen begeerten. Laat je leiden door de Geest, zegt Paulus, waar de Geest van God is, daar is vrijheid (2 Kor. 3:17).
Zo was het in 2020 en zo is het nog steeds! Als we al bij elkaar komen met Pinksteren, dan nog steeds op anderhalve meter en met niet meer dan 30 mensen en zonder koffie te drinken met elkaar.
En tóch zijn we vrije mensen, want we leven in Gods Geest en waar die Geest is, daar is vrijheid!
Vrijheid is een omstreden begrip. Denk aan discussies over vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid. Denk ook aan demonstraties van mensen die tegen de coronamaatregelen zijn en hun ‘vrijheid’ opeisen. Wat wordt toch bedoeld met vrijheid?
Je kunt onderscheiden tussen vrijheid van en vrijheid tot. Vrijheid van kan heerlijk zijn: bijvoorbeeld vrij van knellende verplichtingen, vrij van angsten, vrij van negatieve gedachten ook. Vrij van maakt je ook vrij tot: vrij van oordeel maakt vrij tot barmhartigheid, lees ik in Henri Nouwen: Brood voor onderweg. “Als we niet meer zo nodig over anderen hoeven oordelen, bevrijdt dat ons van binnen. En als we eenmaal vrij zijn van oordeel, zullen we ook de vrijheid vinden om barmhartig te zijn”.
Er is ook nog een derde soort vrijheid, namelijk vrijheid voor. Deze is meer open, heeft meer te maken met zijn dan met doen. Vrijheid voor is openheid, ontvankelijkheid, genieten van schoonheid bijvoorbeeld, een gedicht tot je laten spreken. Mogen zijn die je bent en worden wie je zijn kunt.
De Geest van God omvat al deze soorten vrijheid. Ongelofelijk dat we in die vrijheid mogen leven! Niet makkelijk ook. Wat als je je bijvoorbeeld helemaal niet vrij voelt door lichamelijke beperkingen? Je kunt niet meer gaan en staan waar je wilt, het lopen valt je moeilijk, pijn belemmert je om vrijuit te bewegen. Ook dan mag je leven in de Geest van God! Er is geen makkelijk antwoord, geen recept hoe dat dan is. Voor ieder van ons is het een levenslang groeiproces en iedere levensfase brengt zijn eigen uitdagingen mee.
Vrijheid veronderstelt altijd ook grenzen en regels, we leven immers in een samen-leving. Maar ín die samenleving mogen wij leven in de Geest van Vrijheid. Dat is de meest omvattende en diepzinnige vrijheid.
“In God leven, bewegen en zijn wij” is een mij zeer geliefde tekst van Paulus. Met lied 825:5
in Hem bestaan, bewegen wij,
in Hem is heel ons leven.
De Geest van God is niet iemand of iets anders dan God zelf. De geest is God die werkzaam is door ons heen, die in ons ademt en ons inspireert, die ons omgeeft met liefde en troost en in ons woont. Vaak zijn we ons dat niet bewust, dat die Geest, God dus, heel ons leven omvat, ik ook niet. Dan maken we God kleiner dan hij is. We beperken hem tot een kerkdienst, tot een Godservaring, tot de hemel, tot een adres waar je in je nood terecht kan. Ik beperk hem door te denken: ‘God is zus of zo’, ‘God is hier of daar’, ‘God was toen en toen’ op de zondagochtend of in die prachtige zonsopgang. Maar Hij is veel groter en leven in zijn Geest is veel meer omvattend. Je bent in Hem overal en altijd op gelijke wijze – of je nu in de kerk bent of op de straat, op de berg of in het dal, in de eenzaamheid of in de menigte. We zijn vrij om ons te oefenen in dit bewustzijn, om in die Geest van Vrijheid te leven. Ja we zijn er zelfs toe geroepen.
Verder lezen?
Ik heb me bij het schrijven laten inspireren door twee artikelen op de website www.debezieling.nl Die site kan ik aanbevelen!
https://www.debezieling.nl/theoloog-martien-brinkman-we-maken-nu-een-wending-naar-assertiviteit-mee/
Een interview met Martien Brinkman, emeritus hoogleraar theologie, n.a.v. zijn nieuwste boek “Grote woorden, met dank aan denkers en dichters”. Aanbevelenswaard voor wie, net als ik gereformeerd opgevoed, (hervormd mag natuurlijk ook, maar ik ken deze Brinkman uit de tijd dat ik aan de toen nog gereformeerde VU studeerde) nadenkt over de ontwikkeling van zijn of haar geloof de laatste decennia.
https://www.debezieling.nl/zwemmen-in-god/
een overdenking van Marga Haas, die vaak op een mystieke manier schrijft, ook op haar eigen website. Joke Goudriaan heeft een tijdje geleden in een email onze gemeente daar al eens op gewezen. margahaas.nl/parelduiken-in-de-bijbel/
ds. Stella Muns
| terug
|
|
|
|
|
Bethlehemkerk
Kijk hier naar de diensten in de Bethlehemkerk (kerkdienstgemist.nl).
|
|
Afscheid 'de Graankorrel'
Beluister hier de rondgang door de kerk met woorden van afscheid.
Klik hier voor de Orde van Dienst.
Klik hier voor de afscheidspreek van ds. Annemieke Parmentier.
Klik hier om de gehele dienst te beluisteren.
|
|
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
|
|
|