|
|
Achterblijvers
Achterblijvers
‘Vergeet de achterblijvers niet.’ Zo luidt een slogan van de ANWB-alarmcentrale, bedoeld om vakantiegangers er toe aan te sporen vooral contact te houden met het thuisfront. ‘Vergeet de achterblijvers niet.’
Zij weten er natuurlijk alles van, de mensen van die alarmcentrale. Hoe vakantiegangers, eenmaal vertrokken, alles achter zich laten. Niet meer denken, niet meer wíllen denken aan wie achterbleef. Maar hoe ze dan ook – en dat is de andere kant – voor iedereen onbereikbaar zijn. Als er wat gebeurt, moet letterlijk stad en land worden afgezocht om mensen op te sporen. Het zal je maar gebeuren, aan beide kanten van de lijn.
‘Vergeet de achterblijvers niet.’ Er zit natuurlijk nóg een kant aan deze zin. Een kant die bedoeld wordt met weer een andere slogan: ‘Een kaart: kleine moeite, groot plezier!’ Of: ‘Laat eens wat van je horen!’
Natuurlijk, ook daar zit een belang achter: van postmaatschappijen, van telefoonaanbieders. Maar hoe zit het met het belang van de achterblijvers?
Soms ben je echt verbaasd hoe veel dat er zijn. Mensen die niet met vakantie gaan. Gewoon omdat ze het niet willen, omdat ze liever thuis blijven. Of omdat ze niet kunnen – om wat voor reden dan ook.
In ziekenhuizen is het op het moment duidelijk vakantietijd. Er zijn zelfs afdelingen gesloten. Als er veel artsen met vakantie zijn, kunnen er natuurlijk ook minder mensen worden opgenomen. Behandelingen die kunnen wachten, moeten dan ook maar even wachten. Het ziekenhuispersoneel moet, zoals dat heet, ‘de accu opladen’.
Bij de politie is het ook vakantietijd, lees ik in de krant. Aangiften van bijvoorbeeld inbraken zullen – nog langer! – blijven liggen. Opgepast dus!
Het is niet mijn bedoeling wat zuur te doen over dat op halve kracht draaien. Ik vind het zelf ook heerlijk om op vakantie te gaan. Straks hoop ik weer in de Achterhoek te fietsen.
Wat ik wel bedoel heeft ondertussen te maken met die slogan van de ANWB: ‘Vergeet de achterblijvers niet.’ Dan denk ik niet aan de noodzakelijke – in feite zo vanzelfsprekende – telefoontjes en kaarten. Dan denk ik, bijvoorbeeld, aan al die mensen die op dit moment wel in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Omdat hun behandeling niet kan wachten. Op hun prikbord hangen de kaarten van vakantiegangers. Maar dat is nu even hun wereld niet. Of was het nooit hun wereld en zal het nooit hun wereld zijn?
En je kunt natuurlijk aan nog zo veel anderen denken. Mensen die hun ouders verzorgen en daarom niet weg kunnen. Bijstandsmoeders die hooguit met de kinderen één dag weg kunnen.
Wat ik eigenlijk bedoel werd opgeroepen toen ik laatst iemand, net weduwe geworden, hoorde zeggen: ‘Ik probeer de hele week krampachtig de gedachte aan het weekend uit mijn hoofd te bannen. Door de week gaat het nog wel. Dan heb ik van allerlei te doen. Dan ontmoet ik mensen. Maar in het weekend, dan heeft iedereen vrij. En dan is het net of iedereen samen is. Dan is het net of iedereen samen weg is.’ Ze wist natuurlijk dat dat niet zo was. Maar toch voelde ze het zo.
Op zo’n moment realiseer je je dat het echt waar is: dat dingen die voor de een heel vanzelfsprekend zijn, bij de ander pijn oproepen. En hoeveel het daarom uitmaakt bij welk deel van de mensen je hoort.
Ik herinner me heel goed de tijd dat ik het helemaal niet makkelijk vond als mensen me – zo vanaf maart, april, met de caravan voor de deur – vroegen: ‘En dominee, wat heeft u voor vakantieplannen?’ Die had ik dan helemaal niet. Ik had niet het kader waarbinnen dat zo vanzelfsprekend was.
Natuurlijk, er zijn belangrijker dingen in het leven dan al of niet met vakantie gaan. En het is natuurlijk ook heerlijk om met vakantie te kunnen gaan.
Alleen… misschien is de slogan: ‘Vergeet de achterblijvers niet!’ ook van belang. Ik bedoel: dat er op tijd een bel gaat rinkelen. Er zijn nu eenmaal mensen die liever niet zelf aan de bel trekken. En het zijn er méér dan we denken.
ds. Reinier Beltman
| terug
|
|
|
|
|
Bethlehemkerk
Kijk hier naar de diensten in de Bethlehemkerk (kerkdienstgemist.nl).
|
|
Afscheid 'de Graankorrel'
Beluister hier de rondgang door de kerk met woorden van afscheid.
Klik hier voor de Orde van Dienst.
Klik hier voor de afscheidspreek van ds. Annemieke Parmentier.
Klik hier om de gehele dienst te beluisteren.
|
|
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
|
|
|