PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Hoop Hoop
Hoop is dat ding met veren,
dat neerstrijkt in de ziel
en zucht en zingt….”

Deze woorden kreeg ik een aantal jaren geleden aangereikt door een man, die ik kende in mijn werk in de psychiatrie. Hij had een ernstige aandoening, waardoor hij vaak langere tijd was opgenomen. Hij sprak weinig, was in zichzelf gekeerd, verzorgde zichzelf niet meer goed, had weinig vertrouwen in de behandeling en zat meestal maar een beetje gelaten voor zich uit te staren. Toen ik een keer een tijdje stil bij hem zat, sprak hij tot mijn verrassing ineens die woorden. “Ken je die niet?”, vroeg hij, “ze komen uit een gedicht van Emily Dickinson. Als ik geen hoop had, zat ik hier allang niet meer”.

Hoop – waar hoopt u op? Herstel van een ziekte misschien? Herstel van een breuk in de relaties binnen je familie, hoop je iemand nog eens weer te zien, of hoop je op een betere wereld, een leven na de dood… Hoop kan zich van dichtbij tot ver weg uitstrekken, kan heel persoonlijk zijn of over de grote verbanden van deze wereld gaan. Wat hoopt u in dit nieuwe jaar 2019 te beleven, ervaren, bereiken?
En is hopen iets anders dan dromen?

In de kerstnacht, die nog maar zo kort achter ons ligt, overleed op 83 jarige leeftijd Niek Schuman, die zo’n veertig jaar geleden een van mijn docenten was aan de VU. Oude Testament doceerde hij, later ook liturgiek. Hij heeft veel inspirerende boeken geschreven, o.a. over de Psalmen en mooie gedichten en teksten voor de eredienst. Kort voor zijn dood verscheen zijn laatste boek getiteld “Dat ding met veertjes – hopen door alle kwaad heen”. Daar heb je het weer, dat gedicht van Emily Dickinson! Ik heb het boek meteen besteld. “Dat ding met veertjes” – als Schuman er een heel boek over schreef, wat zou ik dan in één korte overdenking in de KSSK kunnen schrijven?

Voorlopig alleen maar dit: dat één van de opdrachten van de gemeente, dus ook die van de Graankorrel, is de hoop gaande te houden, te zorgen dat de vlam van hoop niet dooft, en te getuigen van de “hoop die in ons leeft” (1 Petrus 3: 15).
Ik hoop dit thema nader te verkennen en er vaker op terug te komen in het jaar dat voor ons ligt.

Nu nog even terug naar het begin, de woorden uit het gedicht van Dickinson.
Ze staan in haar tekst niet precies zo als de man in de psychiatrie mij vertelde. Het woordje ‘zucht’ had hij er zelf aan toegevoegd. Dat vind ik juist heel mooi. Het zuchten hoort erbij, door alle kwaad heen, reikhalzend uitzien naar. Het is het zuchten van de hele schepping, waarover Paulus in Romeinen 8 schrijft, in barensnood: als we hopen op hetgeen wij al zien, zou het geen hoop meer zijn.
Dat we mogen blijven zuchten èn zingen, dat hoop ik!

In het gedicht van Dickinson is de hoop een vrolijk vogeltje dat uit jouw hand wil eten, maar zelfs dat niet echt hoeft.

‘Hoop’ is dat ding met veertjes,
dat neerstrijkt in de ziel;
het zingt een liedje zonder woorden,
maar stoppen doet het niet – en nooit.

Zacht klinkt het, ook in harde wind.
En zelfs de stormen lukt het niet
te laten zwijgen het vogeltje
dat aan zo velen warmte biedt.

Ik hoorde het in kille landen
en op de vreemdste verre zee.
Toch eiste het, zelfs in hoogste nood,
niet één klein kruimeltje van mij.

Emily Dickinson (1830-1886), vertaling Niek Schuman

ds. Stella Muns
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 16-06-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur
meer details

Kerkenraadsvergadering
datum en tijdstip 24-06-2024 om 19.30 uur
meer details

Afscheidsdienst
datum en tijdstip 30-06-2024 om 15.00 uur
meer details

 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.