PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam Contactgroep vrouwen   Leeshoek   Kerkenraad Meer kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur   Links Meer links Protestants pionieren De Dillewijn
 
De voordeur De voordeur
Ezechiël 1: "4 Dit is wat ik zag: een stormwind, komend uit het noorden, een grote gloeiende wolkenmassa, een vuur van bliksemflitsen. Daar middenin zag ik iets dat glansde als wit goud. 5 In het midden van het vuur zag ik iets dat leek op een viertal wezens.
10 Hun gezichten leken van voren op het gezicht van een mens en van rechts op de muil van een leeuw, van links op de kop van een stier en van achteren op de bek van een adelaar."
 
Deze vier symbolen komen terug in de visioenen in Openbaring 4: "Midden voor de troon en eromheen waren vier wezens, die van voren en van achteren een en al oog waren. Het eerste wezen zag eruit als een leeuw en het tweede als een jonge stier; het derde had een gezicht als een mens en het vierde leek een vliegende adelaar."
 
In de beeldende kunst worden de vier evangelisten Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes sinds de 4de eeuw niet alleen afgebeeld in de vorm van menselijke gedaanten, maar ook als symboolgestalten:
   Matteüs wordt weergegeven als een engel
   Marcus als een leeuw
   Lucas als een stier
   Johannes als een adelaar
 
Ook de voordeur van ons kerkgebouw is versierd met de symbolen van deze vier evangelisten.  


Hier kan nog worden vermeld dat de symbolen op de voordeur een cadeau waren van architect Egberts, na de restauratie van de kerk in 1957. Dick Egberts (Utrecht 1897 - Amsterdam 1962) maakte in die tijd o.a. naam met zijn ontwerp voor de Westerkerk aan de Frederik van Eedenlaan te Hilversum (1956).
terug
 
 
PASTORALE BRIEF
Om de brief van ds. Stella Muns te lezen, klik hier.
 
Voorlopig GEEN diensten
De kerkenraad heeft besloten de zondagse kerkdiensten voorlopig geen doorgang te laten vinden. meer
 
Vluchtelingen Lesbos
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
Dienst 08-03-2020
Slotlied meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.