PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Contactgroep vrouwen Agendapagina   Leeshoek   Kerkenraad Meer kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur   Links Meer links Protestants pionieren De Dillewijn
 
De Joodse begraafplaats in Kortenhoef De Joodse begraafplaats in Kortenhoef
Een van de kleinste Joodse begraafplaatsen van Nederland is ongetwijfeld een stukje gewijde grond in Kortenhoef, grenzend aan de weilanden. Slechts tien grafstenen bevinden zich hier, achter de Koninginneweg. De grond is eigendom van de Joodse gemeente in Hilversum. Het laatste graf dateert van 1940.
Het Nederlands-Israëlische Genootschap in Amsterdam houdt regelmatig toezicht op het onderhoud van de begraafplaats, die 112 jaar geleden voor het eerst gebruikt werd. Maar tegenwoordig vinden de Joodse overledenen een laatste rustplaats op de Israëlische begraafplaats aan de Vreelandseweg in Hilversum.
 
Joodse begraafplaatsen mogen nooit geruimd worden, in tegenstelling tot algemene begraafplaatsen en de kerkhoven van andere godsdiensten. Van 150 tot 200 begraafplaatsen waar het genootschap toezicht op houdt, dateert de oudste - in Ouderkerk aan de Amstel - dan ook al van het jaar 1600. Oude graven zullen er wel zijn, maar blijken niet als zodanig herkenbaar, omdat de toen nog houten zerken inmiddels vergaan zijn.
De meeste van de begraafplaatsen worden onderhouden door de burgerlijke gemeente waarin zij gelegen zijn, uit piëteit voor de vaak grote Joodse gemeenschappen van voor de laatste oorlog. Volgens drs. J. Sanders van het genootschap komt het ook nu nog wel voor dat iemand begraven wenst te worden op zo'n achteraf gelegen kerkhofje. Maar dit wordt wel steeds minder.
 
Verantwoording: Deze tekst is ontleend aan een krantenknipsel van 16 mei 1977 uit de beeldbank van de Historische Kring Kortenhoef 'In de Gloriosa'.
terug
 
 

Oecumenische dienst
datum en tijdstip 26-01-2020 om 10.00 uur
meer details

Themagesprek
datum en tijdstip 28-01-2020 om 19.45 uur
meer details

Eredienst met Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 02-02-2020 om 10.00 uur
meer details

 
Vluchtelingen Lesbos
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
Dienst 19-01-2020
Slotlied meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.