PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Kleinste kerk in Nederland zal worden opgeheven Kleinste kerk in Nederland zal worden opgeheven
Het kleinste kerkgebouw van Nederland, de gereformeerde kerk te Ankeveen of liever gezegd Hollands Ankeveen, gemeente Weesperkarspel, zal volgend jaar (1965 red.) worden opgeheven.
 
Hiermee raken de gereformeerden van Ankeveen en Hollands Ankeveen hun kerkgebouw kwijt en zullen zij moeten gaan kerken in ’s-Graveland. De gereformeerde gemeente van het dorp is klein en telt met kinderen mee nog geen vijftigtal leden. Tot einde vorig jaar werd er ’s zondagsmorgens een leesdienst gehouden, waar dan een ouderling de preek voorlas en ’s middags kwam er een dominee, meestal ds. H. Th. van Reenen uit ’s-Graveland of een andere dominee uit de omgeving. Dit jaar zal er zondags maar één dienst worden gehouden en wel in de middag. De ene week leesdienst en de andere week wordt de dienst door een predikant geleid. Dit is dan de overgang naar de totale opheffing van de gereformeerde diensten in Ankeveen.
 
Het allerkleinste kerkje werd gesticht in 1894 en bestaat dus al meer dan zeventig jaar. Het werd gebouwd op het erf van de familie Holdinga naast het woonhuis en is in haar historie zeer nauw met deze familie verbonden geweest. Boven de voordeur, die echter nooit meer wordt gebruikt, prijken de woorden “Gereformeerde Kerk’, terwijl aan de zuidzijde drie ramen in romaanse stijl het gebouw tot een echte kerk bestempelen. Het interieur, alhoewel natuurlijk klein, doet ook denken aan een echt kerkgebouw. Bij de achterdeur, waar men pleegt binnen te komen, staat een kansel waarop een grote Bijbel ligt en daarnaast een speciale bank voor de ouderling. Verder zijn er 30 zitplaatsen, die meestal niet allemaal bezet zijn. Meer kerkgangers dan er stoelen zijn? Dan worden er stoelen gehaald bij de familie Holdinga, hetgeen bij bijzondere kerkelijke gebeurtenissen wel eens voor komt.
 
De kerkenraad, bestaande uit de dominee en een ouderling, wordt ontvangen in de woning van de wed. D. Holdinga - Van Ingen en gaat van hieruit over het erf naar de kerk. Na de dienst komen ze weer in de woning terug en drinken daar nog een kopje koffie. Evenzo is het met de meerderheid van de kerkgangers, die na afloop bij de ook daar wonende familie J. Holdinga gaan koffiedrinken. Want de meeste kerkgangers behoren tot deze familie. In het verleden heeft het bestaan van de kerk wel eens gewankeld als een grote familie naar elders vertrok, maar tot voor enige jaren geleden heeft de gemeente zich gehandhaafd. In 1955 werd de gemeente kerkelijk bij ’s-Graveland ingelijfd, maar de sfeer van deze kleine gemeenschap bleef gehandhaafd. De jeugd zal zich aan deze nieuwe omstandigheid wel snel aanpassen, omdat zij reeds het jeugdwerk in ’s-Graveland meemaken, maar voor de ouderen zal de omschakeling naar de grotere kerk van ’s-Graveland wat moeilijker gaan.
 
Maar als moederkerk zal ’s-Graveland vooral aan de ouderen tegemoet komen door hen eventueel per auto op te halen, want de afstand tussen beide kerken is toch nog een kleine vijf kilometer. De kosteres van de kerk, mevrouw A. Holdinga - Snel, vindt het terugbrengen tot één dienst in Ankeveen wel prettig, want nu kan ook zij eens elders ter kerke gaan. Maar wanneer er helemaal niets meer is zal zij het wel stilletjes vinden. Wat er volgend jaar (1965 red.) met het achter berkenbomen verborgen kerkje gaat gebeuren is nog niet bekend, maar vast staat wel dat de gereformeerde gemeente van Ankeveen met dank zal terugdenken aan de intieme sfeer van deze kleine gemeenschap. Er is tot opheffing besloten omdat in de naaste toekomst geen uitbreiding van de gemeente is te verwachten.

Bron: Krantenbericht uit de collectiebank van de Historische kring ‘In de Gloriosa’ te Kortenhoef
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 14-04-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 21-04-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 28-04-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst met Viering Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 05-05-2024 om 10.00 uur
meer details

 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.