PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Licht-gerichtheid Licht-gerichtheid
Het woord bestond bij mijn weten niet: “lichtgerichtheid”. Ik hoorde het in een kerkdienst, die ik beluisterde via internet, toen de tweede lockdown in december net was ingegaan.
Wat de voorganger er precies over zei kan ik me niet goed herinneren. Maar het woord bleef bij me haken. Niet dat ik het qua taal echt een mooi woord vind. Wel vind ik het betekenisvol, voor mijzelf en voor de gemeente bij het ingaan van het nieuwe jaar 2021.

Misschien heeft u net als ik meteen de associatie van een veld zonnebloemen, die steeds zich richten naar het licht van de zon. Kunnen wij als gemeente zijn als die zonnebloemen? Kunnen we te midden van de onzekerheid van deze tijd, terwijl we nog niet weten wanneer we eindelijk weer “gewoon” bij elkaar kunnen komen zonder die nare afstand en elkaar in de ogen kijken en samen zingen en bidden en stil zijn - kunnen we licht-gericht blijven? Of misschien nog meer licht-gericht worden? We hebben immers Kerst gevierd, al was het dan niet met z’n allen? We zijn immers gemeente van Christus, kind in de kribbe, Licht der wereld.
Met Johannes 1: Het Woord van God is leven en licht. Het is niet abstract en ver weg, het is onder ons komen wonen in een mensenkind. “Licht” is Gods eerste woord in Genesis 1.
Dat het licht het wint van de duisternis is de grond onder ons bestaan.
Dus zijn wij “licht-gelovigen”, mensen gericht op het licht.
Daarom vind ik “lichtgerichtheid” een mooi woord om dit nieuwe jaar mee in te gaan.

Het is heel praktisch in te vullen. Persoonlijk oefenen in lichtgerichtheid kun je elke dag. Alleen al door niet binnen in het donker te blijven, maar door veel buiten in het daglicht te zijn. En meer geestelijk: door elke dag stil te staan bij wat het leven lichter maakt, waar je dankbaar voor bent. Ik weet dat velen dat doen, bijvoorbeeld in een dankgebed aan het einde van de dag. Het richt de aandacht op wat er te danken valt, want wat moeilijk is en zorgen baart en pijn doet overheerst vaak zo.

Lichtgerichtheid blijven oefenen en beoefenen als gemeente is op dit moment niet zo makkelijk, omdat we niet bij elkaar komen. Er is natuurlijk genoeg aanbod aan kerkdiensten op tv en internet en daarmee komen we een eind. Maar het vraagt, denk ik, nu meer van ieder persoonlijk om ons in te zetten om gemeente te blijven en ook samen lichtgericht te zijn.
In ons liedboek staat op pagina 535 een mooi gebed van Sytze de Vries, dat kan helpen als je zelf de woorden niet kunt vinden. Een gebed om lichtgerichtheid:

Zoals het licht ons elke morgen
nieuw verschijnt,
ons wekt
en koestert met zijn stralen,-
wek Gij, God, zo ook mij!

Zoals de zon geen dag ons in het donker laat,-
laat mij uw trouw
ook nu weer dagen!

Schep doorgang
door wat zorgen baart,
wat angst aanjaagt,
en zet mij recht weer op mijn voeten:
niet moedeloos,
niet hopeloos verlamd,
maar opgericht,
met opgeheven hoofd tot U,
mijn Zon,
mijn dag, mijn licht!

ds. Stella Muns
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 02-06-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst met Viering Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 09-06-2024 om 10.00 uur
meer details

Kerkenraadsvergadering
datum en tijdstip 24-06-2024 om 19.30 uur
meer details

 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.