PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Van U is de toekomst - vervolg Van U is de toekomst - vervolg
In de dienst van 5 september 2021 hadden we een mooi gesprek naar aanleiding van het lied “Onze Vader verborgen” bij het thema Van U is de toekomst. Ik schreef er in het vorige nummer van dit blad ook over. De vraag was: “welke zin in het lied raakt je op dit moment het meest?”
Wie er niet bij was kan het gesprek en de hele dienst nog beluisteren op de website van onze gemeente, www.pgdegraankorrel.nl
Heel mooi en verrassend vond ik het dat de reacties zo verschillend waren en elkaar aanvulden.
Zo vond iemand de zin “kome wat komt” veel te passief. Alsof we maar af moeten wachten tot al dat mooie dat in het lied wordt genoemd komt. “Ik ben een doener, een ondernemer”, zei hij, “ik wil aan de slag”. Een ander vulde aan: “dat vind ik ook, maar je hebt niet alles in de hand wat je overkomt. Ik ervaar het leven als leren omgaan met wat er op mijn weg komt. Dat hoor ik ook in de woorden “kome wat komt”.
Verschillende accenten, verschillende personen die ieder op hun manier de woorden horen en interpreteren. Zo gaat dat altijd met teksten, gedichten, bijbelwoorden. En vaak is het èn èn, zijn beide accenten even waar. Het een sluit het ander niet uit.
Als het gaat over gerechtigheid en vrede, vergeving en troost, dan kunnen we daarvan dromen, èn tegelijk begint dat bij onszelf. Wij kunnen daar mede vorm aan geven in het besef dat het leven niet maakbaar is en we hebben om te gaan met wat er op ons pad komt, ook aan ziekte en tegenslag.
Zo is het met het Koninkrijk van God, we bidden erom en brengen ons al biddend te binnen wat we zelf kunnen doen om daar al iets van waar te maken.
Het Koninkrijk van God is er nog niet, en toch soms even wèl. Het is vlakbij, “het ligt binnen jullie bereik” zegt Jezus (Lucas 17: 21).

Het lied “Wat de toekomst brengen moge” past hier bij. Velen zullen het nog kennen. Het staat ook in ons nieuwste liedboek, nummer 913.
Ik ken nogal wat mensen die er een hekel aan hebben, het veel te passief vinden. Vooral de regel “leer mij volgen zonder vragen” en de hele houding van passief volgen die in het lied doorklinkt stuit tegen de borst. We hebben vragen en mogen die best stellen ... Toch, als je die weerstand overwint, kun je het misschien best weer meezingen, al is het een beetje ouderwets. Er klinkt iets in door van het vertrouwen, dat we nodig hebben om de toekomst tegemoet te gaan. Dat woord vertrouwen klonk ook in ons gesprek op 5 september. “Daar komt het op neer”, zei iemand, “op vertrouwen”.

Wat de toekomst brengen moge,
mij geleidt des Heren hand;
moedig sla ik dus de ogen
naar het onbekende land.
Leer mij volgen zonder vragen;
Vader, wat Gij doet is goed!
Leer mij slechts het heden dragen
met een rustig, kalme moed!

ds. Stella Muns
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 14-04-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 21-04-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 28-04-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst met Viering Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 05-05-2024 om 10.00 uur
meer details

 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.