|
|
Alledaagse heiligheid
Alledaagse heiligheid
Wie is voor jou een heilige? “Mijn echtgenoot”, antwoordde iemand. Een ander: “De mensen voor wie ik zorg in het huis voor mensen met een verstandelijke beperking”, en “mijn moeder”.
En wat is voor jou heilig? “Heilig is onze vrijheid”, zei iemand. “Wat we met elkaar hebben opgebouwd in onze samenleving, daar blijven ze af”.
Ik kan daar wel in komen. Zo werd ik inwendig erg kwaad toen ik hoorde dat bij een mannelijke dominee in IJburg, Amsterdam, die getrouwd is met een man, een explosief op het raam was geplakt, gelukkig niet ontploft. Dat iemand zoiets dóet….ik voelde een soort heilige woede.
Een mensenleven is heilig, daar blijf je af, sommige waarden in onze samenleving zijn heilig. Heilig heeft te maken met eerbied, ontzag, verwondering, zorgvuldig omgaan met….
Heilig is de Naam van God. En de Schrift is heilig. Jaren geleden werkte ik in Den Haag intensief samen met een imam. Deze was zeer verontwaardigd toen hij in een gespreksgroep iemand een Bijbel op een stoel zag leggen. Zo ga je niet om het een heilig boek!
Met dit thema ben ik deze zomer bezig geweest door een verzoek van de Regenboogkerk in Hilversum. Daar volgen ze dit jaar een kalender van “heiligen”. Op die bewuste zondag was Dominicus aan de beurt. Omdat ik juist met pensioen was gegaan, had ik tijdens de warme dagen de afgelopen zomer tijd hierover na te denken, en vooral informatie te zoeken over Dominicus, want over hem wist ik bar weinig. Tot mijn verrassing kwam ik op de website van de Dominicuskerk in Amsterdam meteen al mooie teksten tegen over het thema heiligheid.
Ik las: “Als je denkt dat heiligen morele supermensen zijn die regelmatig goddelijke ingevingen hebben en ogen draaiend in extase raken, dan heb je het mis. De kern van heiligheid ligt niet besloten in dat soort clichés, maar in de woorden van Jezus: “alles wat jullie gedaan hebben voor één van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.””
Geen supermensen, maar inspirerende mensen, zoals jij en ik ook kunnen zijn, alledaagse heiligheid dus.
Protestanten vereren toch geen heiligen? Nee, niet in de zin dat we tot hen bidden misschien, maar door met dit thema bezig te zijn kwam het woordje heilig uit de Bijbel toch ineens veel dichterbij voor mij. Paulus schrijft zijn brieven aan “de heiligen van de gemeente….”.
In Efeze of Filippi waren ze vast niet heiliger dan wij. En zichzelf noemt hij “de allerminste van de heiligen”. Dus zou ik mijn preek in ‘de Graankorrel’ ook kunnen beginnen met “beste heiligen van ‘de Graankorrel’”! Heiligen, dat zijn alle gemeenteleden, allen die zich hebben verbonden aan Jezus Christus en diens liefde. Allen die mee willen doen met de beweging van Jezus, die mee willen zorgen voor het mysterie, het heilgeheim van de liefde van God, die Jezus heeft geleefd.
De heiligen, zijn de hoeders van het heilgeheim.
Dominicus leefde in de dertiende eeuw. Hij stichtte de ordes van Dominicanen en Dominicanessen. Er zijn ook zwarte bladzijden in hun geschiedenis, die door hen niet worden verdonkeremaand. Zo namen ze zeer actief deel aan de inquisitie. Vandaag de dag zijn er nog steeds kloosters van Dominicanen in Nederland, inspirerende plekken in Huissen en Zwolle, waar mooie cursussen worden gegeven en liturgie wordt gevierd.
En onlangs liepen vijf jonge monniken van Nijmegen naar Rotterdam om daar iets nieuws te beginnen! Middenin de samenleving bidden èn werken, dat is hun devies.
In het Dominicanen klooster in Zwolle was deze zomer een tentoonstelling getiteld “Jan & Alleman – expositie van alledaagse heiligen”, ter gelegenheid van het 50 jarig priesterfeest van broeder Jan een expositie van portretfoto’s. In de toelichting daarop staat: “Elk mens is bijzonder. Heilig zelfs. Zo kijkt broeder Jan naar mensen, en dat doet iets met hen. We vieren Jan’s vijftigjarig priesterfeest met een foto-expositie van alledaagse heiligen. Portretten van mensen die Jan in die vijftig jaar als priester ontmoet heeft. Mensen die voor hem heilig zijn om wie ze zijn.” Een expositie waarin je je af zal vragen wat iemand nu heilig maakt, wie voor jou heilig is en voor wie jij misschien wel een heilige bent. (nog t/m 8 sept. 2018, maandag t/m zaterdag tussen 10-17 uur).
Wie en wat is voor jou heilig? En voor wie kun jij een heilige zijn?
ds.Stella Muns
| terug
|
|
|
|
|
|