PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Contactgroep vrouwen Agendapagina   Leeshoek   Kerkenraad Meer kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur   Links Meer links Protestants pionieren De Dillewijn
 
Bij armoede biedt de kerk steeds vaker hulp Bij armoede biedt de kerk steeds vaker hulp
Het aantal mensen dat bij de kerk financiële hulp vraagt, is de afgelopen jaren met 25 procent gestegen. In totaal deden 50.000 mensen een hulpverzoek in 2015. In 2012 waren dat er nog 40.000.
 
Kerk in Actie zegt dat de overheid te bureaucratisch werkt en kwetsbare groepen niet gericht genoeg ondersteunt. "De overheid is een anonieme brievenbus", zei Carla van der Vlist van Kerk in Actie in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn te veel formulieren, het duurt te lang. Kerken staan dicht bij de mensen en kunnen snel en effectief helpen."
 
De kerkelijke organisaties zien vooral werklozen en alleenstaande ouders met kinderen die een hulpvraag hebben. Die is volgens Van der Vlist steeds urgenter. "Dat betekent: we zorgen dat er eten is en zorgen dat rekeningen met spoed betaald worden." Opvallend is dat er de afgelopen drie jaar een toename te zien is in hulpvragen door vluchtelingen en chronisch zieken.
 
Uit het onderzoek blijkt verder dat kerken fors meer geld uitgeven aan hulp dan voorgaande jaren. In 2015 besteedde de kerk ruim € 36 miljoen aan armoedebestrijding. In 2012 was dat nog 29 miljoen. Volgens Kerk in Actie komt dit doordat er gerichter wordt gecollecteerd en hogere giften worden gegeven.
 
De hulp heeft niet als doel om nieuwe leden te werven, zegt Kerk in Actie.
"Kerken geloven dat elk mens op eigen benen moet staan. Hiermee zetten ze hun geloof om in daden."

 
De meeste mensen die hulp vragen hebben te maken met schulden of een langdurig laag inkomen. Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2016 stijgt het aantal mensen in langdurige armoede. Ruim de helft van de arme Nederlanders verkeert drie jaar of langer in armoede. Het gaat om bijna 600.000 mensen.
 
Een van de kerkelijke initiatieven is het project SchuldHulpMaatje, waarbij vrijwilligers mensen met schulden begeleiden. De maatjes zien vooral mensen die hun financiën niet goed op orde krijgen en daardoor bijvoorbeeld niet in aanmerking komen voor een gemeentelijke regeling.
 
Opvallend is dat sommige vrijwilligers zelf niet kerkelijk zijn. "Absoluut niet", zei een van hen in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar we laten elkaar in onze waarde. Het is zo mooi als iemand hier schuldenvrij weggaat."
terug
 
 

Uiterste inleverdatum kopij KSSK
datum en tijdstip 06-12-2019 om 18.00 uur
meer details

Eredienst met Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 08-12-2019 om 10.00 uur
meer details

Uiterste inleverdatum kopij KSSK
datum en tijdstip 10-01-2020 om 18.00 uur
meer details

 
Vooraankondiging
Het volgende themagesprek in de serie gesprekken rond de Bijbel zal plaatsvinden op dinsdag 28 januari a.s., 19.45 tot 21.15 uur.
  meer
 
Advent & Kerst 2019: Geef licht!

meer
 
Vluchtelingen Lesbos
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
Dienst 01-12-2019
Slotlied meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.