PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Vergadering 07-04-16 Vergadering 07-04-16
Het was een kleine kring, de donderdagavond van de vergadering, omdat er enkele leden afwezig waren. Er kwam veel langs om te bespreken en om te beslissen.
 
Als opening werd een sprookje met als titel “De koning en de nar” gelezen. Deze tekst is elders in dit blad opgenomen; het is een verhaal om nog eens over na te denken!
 
Binnenkort wordt de fietsenstalling onder handen genomen en zal het asbest dat gebruikt is worden verwijderd. Behalve dat dat heel zorgvuldig gaat gebeuren, met mensen in die witte pakken, kost zo’n operatie veel geld.
 
En over geld wordt ook gesproken tijdens de komende gemeentevergadering van 21 april. Onder de titel ‘een smakelijk gesprek’ zullen de financiële stukken van de kerk, de diaconie en de ZWO besproken worden en ieder gemeentelid kan zich op de hoogte stellen van de financiële stand van zaken van onze gemeente. Maar voor die tijd zal er gelegenheid zijn voor ontmoeting tijdens het chinees buffet, waar we met elkaar van kunnen genieten.
 
Zoals gebruikelijk in een kerkenraadsvergadering, werd er teruggekeken op de diensten en activiteiten in de afgelopen periode en werden er zaken vastgelegd voor de komende tijd.
 
Met grote interesse worden de handelingen van de pioniersgroep gevolgd. Kortgeleden brachten zij een bezoek aan de kerkelijke gemeente van Zoetermeer, om eens te kijken hoe daar gepionierd wordt. En in Kerkinformatie kunnen we lezen dat heel dichtbij – in de Diependaalse kerk in Hilversum – al resultaat te zien is in ‘Vitamine G’, een kerkvorm ontstaan door pionieren.
 
De kerkrentmeesters hebben meestal veel mee te delen; geen wonder, want zij zijn voor veel zaken verantwoordelijk. Zo merkten we bij binnenkomst in de consistoriekamer, dat de wanden weer keurig in de verf zitten. Er wordt onderhoud gepleegd aan de paden rond de kerk, bomen en struiken worden gesnoeid en over de fietsenstalling heb ik het al gehad!
Onze kerk is eigenaar van de begraafplaats in Ankeveen; dat hadden we liever niet gehad, maar ja, soms lopen zaken zo. De gemeente Wijdemeren heeft meegedeeld dat er grafkelders zullen worden aangelegd op die begraafplaats en wij nemen dat voor kennisgeving aan.
 
Aktie Kerkbalans is altijd een tijdrovende bezigheid, maar moet toch regelmatig plaats vinden. Zo’n actie, waarbij ieder gemeentelid wordt benaderd per brief, per e-mail of persoonlijk, levert ook duidelijkheid op waar mensen staan. Enkelen besluiten naar aanleiding van de actie om hun lidmaatschap van de kerk dan toch maar op te zeggen en anderen realiseren zich dat lid zijn van een kerk geld kost.
 
Enkele leden van de kerkenraad zijn aanwezig geweest bij een bijeenkomst die de gemeente Wijdemeren heeft georganiseerd onder de noemer ‘hulp van de kerken bij probleemgevallen in de plaatselijke gemeenschap’. Het was heel goed om te zien dat alle kerkgenootschappen uit onze dorpen aanwezig waren. Dit onderwerp zal ook tijdens de gemeentevergadering besproken worden.
En in april is er ook nog een conferentie ‘Samen tegen Eenzaamheid’, waar de burgerlijke gemeente Wijdemeren het initiatief voor heeft genomen. Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Toch lijkt het taboe te zijn om over (de eigen) eenzaamheid te praten.
 
Het is gebruikelijk om in de vergadering namen van gemeenteleden te noemen waar ziekte en problemen zijn. Deze namen worden, vanwege de privacy, niet genotuleerd. Privacy is een steeds terugkerend onderwerp; met name voor het publiceren van de persoonlijke gegevens van ziekte e.d. in de KSSK en bij de afkondigingen in de zondagse eredienst. Enerzijds is het belangrijk de gemeente op de hoogte te brengen van de moeilijke omstandigheden van mede-gemeenteleden, anderzijds hoor je publicatie eerst met de betrokkenen te bespreken.
 
Als afsluiting leest de voorzitter, zo kort na Pasen, een gedicht voor van Ida Gerhard.
 
Pasen
 
Een diep verdriet dat ons is aangedaan
kan soms, na bittere tranen, onverwacht
gelenigd zijn. Ik kwam langs Zalk gegaan,
op Paasmorgen, zéér vroeg nog op den dag.
Waar onderdijks een stukje moestuin lag
met boerse rijtjes primula’s verfraaid,
zag ik, zondags getooid, een kindje staan.
Het wees en wees en keek mij stralend aan.
De maartse regen had het ’s nachts gedaan:
daar stond zijn doopnaam,
in sterkers gezaaid.
 
Ankie Hinloopen, scriba
 

 
De koning en de nar
 
Er was eens een nar die bij de koning in dienst was. Een heel goede nar, want niet iedereen die grapjes kon maken of gekke gezichten kon trekken, kwam in aanmerking om bij de koning in dienst te komen. Maar misschien kwam het wel omdat hij ook heel diepzinnige opmerkingen kon maken dat hij deze baan gekregen had.
Die middag had hij de koning vermaakt die op zijn rustbed lag. Door de zorgen die de koning had, kreeg hij hoofdpijn. Moest hij alweer oorlog voeren? Hoeveel onderdanen had hij nu? Wie hadden er een hekel aan hem? En zo waren er nog wel enkele dingen op te noemen, waar hij diep over moest nadenken. Maar door de grappen van de nar was de koning weer helemaal opgefleurd. Hij was zelfs in een overmoedige bui geraakt.
“Beste nar”, zo sprak de koning, “je bent me er een zeg! Als jij ooit iemand tegenkomt die nog dwazer is dan jij, geef hem dan dit gouden stafje.” De nar boog diep voor de koning en sprak: “Ik zal uw woorden onthouden, majesteit.” Hij boog uit beleefdheid nog drie keer en verliet het paleis.
De jaren verstreken en de koning werd oud en ziek. Ook de nar was niet zo piepjong meer. Hij had last van zijn rug. Dat kwam door al die gekke capriolen die hij vroeger had gemaakt. Toen hij op een middag lekker in het zonnetje voor het paleis zat, hoorde hij dat de koning erg ziek was. Hij bedacht zich niet en ging het paleis binnen. Hij kende de weg, nietwaar? Even later klopte hij op de slaapkamerdeur van de koning, deed hem open en riep: “Lang leve de koning!” Maar de koning schudde mismoedig zijn hoofd. Zijn witte haren piekten over zijn koortsig gelaat. “Ik heb gehoord”, sprak de nar, “dat de koning een grote reis gaat maken. Naar een land waarvan men niet terugkeert”. De koning knikte. De nar zweeg en keek naar het voor hem vertrouwde gezicht. “Majesteit”, zo verbrak hij de stilte, “hoe hebt u zich op deze reis voorbereid? Hoe denkt u daar ontvangen te worden?” De koning keek de nar peinzend aan. “Ik weet het niet”, zei hij. “Ik weet het niet”. Ik heb mezelf eigenlijk nooit tijd gegund om me daarin te verdiepen. Ik had zoveel andere dingen aan mijn hoofd. Dat weet je zelf!” De nar keek naar het bleke gelaat van de koning, die zijn holle ogen naar het plafond gericht hield. Even weifelde hij. Toen knoopte hij zijn narrenjas voorzichtig los en haalde het gouden stafje tevoorschijn. Hij boog driemaal – zo diep als hij nog kon – en legde het stafje op het bed van de koning. Zonder verder iets te zeggen trok hij de slaapkamerdeur achter zich dicht.
Uit: de Elisabeth
geschreven door Douwe Janssen
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 21-04-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 28-04-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst met Viering Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 05-05-2024 om 10.00 uur
meer details

Kerkenraadsvergadering
datum en tijdstip 13-05-2024 om 19.30 uur
meer details

 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.