PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Deuren open Deuren open

In het Johannesevangelie staan zeven zogenaamde “ik-ben-uitspraken” van Jezus:
• Ik ben het brood des levens (6:35, 41, 48, 51).
• Ik ben het licht der wereld (8:12; 9:5).
• Ik ben de goede herder (10:11, 14).
• Ik ben de deur der schapen (10:7, 9).
• Ik ben de opstanding en het leven (11:25).
• Ik ben de weg en de waarheid en het leven (14:6).
• Ik ben de ware wijnstok (15:1).

Als ik aan u zou vragen welke van die uitspraken u het meest aanspreekt, zou u waarschijnlijk niet kiezen voor “Ik ben de deur”. In het prachtige Lied 653, “U kennen uit en tot U leven, Verborgene die bij ons zijt”, worden alle “Ik-ben-woorden” bezongen, behalve “Ik ben de deur”. In deze weken tussen Pasen en Pinksteren trok juist dat woord ‘deur’ mijn aandacht.
Op de dag van de opstanding zitten de discipelen achter gesloten deuren bij elkaar. Ze zijn bang dat zij als volgelingen van Jezus zullen worden opgepakt. En ook op de vijftigste dag zijn de leerlingen bij elkaar in de opperzaal wanneer de Geest over hen wordt uitgestort.

Een deur zorgt voor veiligheid. Je kunt een ruimte ermee afsluiten om te voorkomen dat wie binnen is zomaar naar buiten gaat. Of om wie of wat binnen is te beschermen tegen wat van buiten komt. Wie naar binnen wil, moet aanbellen of kloppen. Dan wordt er gevraagd: “Wie is daar?” en ze laten je binnen, als je stem wordt herkend en ze weten wie je bent. Die van binnen en die-van-buiten vertrouwen elkaar. Niet iedereen valt te vertrouwen. Sommige mensen doen hun deur daarom zo min mogelijk open. Ze hebben een extra slot op hun deur, knippen aan de binnenkant en misschien een alarminstallatie. Ze voelen zich onveilig.
Weet u nog dat Jan Terlouw het had over de tijd dat iedereen nog een touwtje uit de deur had hangen, omdat je elkaar vertrouwde?

“Ik ben de deur” zegt Jezus in de gelijkenis over de schaapskooi. De bewaker zorgt ervoor dat er geen rovers en valse herders binnen kunnen komen. De schapen zijn veilig. Maar ze worden ook naar buiten geroepen door de herder. Ga maar de schaapskooi uit, op weg naar nieuwe weidegrond, een nieuw land, het koninkrijk. Jezus is de deur die naar binnen scharniert, maar ook weer naar buiten. Er is een beweging van buiten naar binnen en omgekeerd. De schaapskooi staat symbool voor het huis van God. Daar komt het volk van God bij elkaar. Daar klinken de leefregels voor de nieuwe wereld en de nieuwe aarde. Maar het is niet de bedoeling om de deuren gesloten te houden en de wereld buiten te sluiten. Want God roept de mens op weg te gaan. Met Pinksteren gaan de deuren naar de wereld open. De Geest waait waar zij wil.
ds. Annemieke Parmentier

 
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 16-06-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur
meer details

Kerkenraadsvergadering
datum en tijdstip 24-06-2024 om 19.30 uur
meer details

Afscheidsdienst
datum en tijdstip 30-06-2024 om 15.00 uur
meer details

 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.