PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Gemeenschapsvorming Gemeenschapsvorming
24 augustus 2015
 
Martijn Vellekoop, coördinator pioniersplekken, Protestantse Kerk in Nederland
 
Sommige pioniers krijgen echt jeuk van het woord ‘gemeenschap’. Al was het maar omdat de mensen op wie ze zich richten schrikken van dat woord.
‘Gemeenschap’ doet sommige groepen mensen onmiddellijk aan de kerk denken. Aan allerlei verplichtingen, aan een duidelijk onderscheid tussen wie erbij hoort en wie niet, aan een geheven vingertje.
Pionieren heeft als stip aan de horizon dat er een groep mensen ontstaat die samenkomen rond het christelijk geloof. Het woord ‘gemeenschap’ valt dan regelmatig. Afgelopen week gingen we met pioniers in gesprek over wat ‘gemeenschapsvorming’ eigenlijk is. Dat waren intense gesprekken. Want waar de één er jeuk van krijgt, krijgt de ander spontaan een glimlach op z’n gezicht. Dat zegt vaak veel over iemands geschiedenis. En het laat zien dat het belangrijk is welke taal je gebruikt bij het pionieren. Want als het over een ‘relatienetwerk’ gaat, dan roept dat minder weerstand op, terwijl dat technisch gezien misschien dicht tegen een gemeenschap aan zit.
We zoeken nog naar goede woorden en verdere duiding. Een conclusie die we al wel trokken: als je het christelijk geloof een belangrijke plek in je leven wilt geven, als je navolging van Jezus serieus neemt, dan hoort daar (uiteindelijk) ook bij dat je bouwt aan relaties met andere navolgers van Christus.
terug
 
 
Bethlehemkerk
Kijk hier naar de diensten in de Bethlehemkerk (kerkdienstgemist.nl).
 
Afscheid 'de Graankorrel'
Beluister hier de rondgang door de kerk met woorden van afscheid.

Klik hier voor de Orde van Dienst.

Klik hier voor de afscheidspreek van ds. Annemieke Parmentier.

Klik hier om de gehele dienst te beluisteren.
 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.