PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Contactgroep vrouwen Agendapagina   Leeshoek   Kerkenraad Meer kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur   Links Meer links Protestants pionieren De Dillewijn
 
Gemeenschapsvorming Gemeenschapsvorming
24 augustus 2015
 
Martijn Vellekoop, coördinator pioniersplekken, Protestantse Kerk in Nederland
 
Sommige pioniers krijgen echt jeuk van het woord ‘gemeenschap’. Al was het maar omdat de mensen op wie ze zich richten schrikken van dat woord.
‘Gemeenschap’ doet sommige groepen mensen onmiddellijk aan de kerk denken. Aan allerlei verplichtingen, aan een duidelijk onderscheid tussen wie erbij hoort en wie niet, aan een geheven vingertje.
Pionieren heeft als stip aan de horizon dat er een groep mensen ontstaat die samenkomen rond het christelijk geloof. Het woord ‘gemeenschap’ valt dan regelmatig. Afgelopen week gingen we met pioniers in gesprek over wat ‘gemeenschapsvorming’ eigenlijk is. Dat waren intense gesprekken. Want waar de één er jeuk van krijgt, krijgt de ander spontaan een glimlach op z’n gezicht. Dat zegt vaak veel over iemands geschiedenis. En het laat zien dat het belangrijk is welke taal je gebruikt bij het pionieren. Want als het over een ‘relatienetwerk’ gaat, dan roept dat minder weerstand op, terwijl dat technisch gezien misschien dicht tegen een gemeenschap aan zit.
We zoeken nog naar goede woorden en verdere duiding. Een conclusie die we al wel trokken: als je het christelijk geloof een belangrijke plek in je leven wilt geven, als je navolging van Jezus serieus neemt, dan hoort daar (uiteindelijk) ook bij dat je bouwt aan relaties met andere navolgers van Christus.
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 03-10-2021 om 10.00 uur
meer details

Kerkenraadsvergadering
datum en tijdstip 06-10-2021 om 20.00 uur
meer details

Vrouwencontactgroep
datum en tijdstip 07-10-2021 om 14.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 10-10-2021 om 10.00 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 17-10-2021 om 10.00 uur
meer details

 
ZinCafé
Op vrijdag 22 oktober komt Joyce Rondaij vertellen over haar boek ‘Primo Levi na God’ (verhalen van een nieuwe Bijbel). meer
 
Gebruiksplan kerkgebouw
Wij volgen de PKN coronarichtlijnen voor erediensten en andere bijeenkomsten.
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.