PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Hervormd Ankeveen Hervormd Ankeveen
In het midden van het raam in de westmuur is een klein glas-in-loodraampje geplaatst met een afbeelding van het restant van de oude middeleeuwse kerk zoals die er uit zag na 1830, toen het ‘Choor’ en de ‘Tooren’ werden afgebroken. Wat overbleef was het ‘middenschip’ van de voorheen grote kerk met haar hoge trotse toren.
 

Waarschijnlijk werd de eerste kerk in Ankeveen gebouwd in de tweede helft van de 13de eeuw. Behorende onder het gezag van de bisschop van Utrecht kreeg ze, evenals de bisschopskerk in Utrecht, St. Martinus als beschermheilige. In het jaar 1606 werd de kerk door de Ankeveense St. Martinus parochie overgedragen aan de Ankeveense Gereformeerde gemeente (pas sinds 1816 sprak men officieel over de Nederlandsche Hervormde Kerk en naderhand –bij de nieuwe spelling- over de Nederlandse Hervormde Kerk). Op dit punt geeft de plaatselijke kerkgeschiedenis haar geheimen nog steeds niet prijs. Aangenomen mag worden dat de 'verjaagde Ankeveense kudde' haar intrek nam op de zolder van de oude buitenplaats van Mr. Reijnier Ingels (grootvader van de priester Barthold Ingels) gelegen op het Hollands End 'naest aant Sticht van Uuijtrecht'.

De 'Geheym-schrijver van Staat- en Kerke der Vereenigde Nederlanden' schrijft in 1759 over de oude St. Martinuskerk op het Stichts End : 'De lengte van haren Buyk is 18 en de breete 10 treden; het Choor lang 13, en breet 8 treden. Wat aangaat de Tooren, die ten Westen met zyn lichaam buyten de Kerk staat, hy heeft de hoogte van 152 voeten'. Hoewel bijna niemand de ernst ervan wilde inzien werd in de loop van de tijd het hele gebouw van onderen uit langzaam vernietigd. De oorzaak was het verlagen van het grondwaterpeil ten behoeve van de vervening in het westelijke deel van het dorp.

Nadat al in 1830 het 'Choor' en de 'Tooren' waren afgebroken besloot de predikant J.F. Lijsen in 1907 het nog resterende middenschip van de eertijds trotse dorpskerk af te breken om plaats te maken voor een nieuw kerkgebouw onder architectuur van de heer J. van Dillewijn.
 
Uit beeldbank van de Historische Kring Kortenhoef 'In de Gloriosa'

In het jaar 2005 vertrokken de laatste gemeenteleden voor het luisteren naar het Woord naar de nabij gelegen gemeente 's-Graveland. Hun kleine Hervormde kerk en het daarbij behorende kerkhof bleven eenzaam achter. Sinds 2008 wordt er druk gewerkt om het 100 jaar oude kerkgebouw, met behoud van enige historische elementen, om te bouwen tot een 'theaterkerkje’ onder de naam ‘De Dillewijn’. Een unieke locatie, waarbij gelegenheid wordt gegeven voor theater, muziek, exposities en nog veel meer.
terug
 
 

Eredienst
datum en tijdstip 28-04-2024 om 10.00 uur
meer details

Eredienst met Viering Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 05-05-2024 om 10.00 uur
meer details

Kerkenraadsvergadering
datum en tijdstip 13-05-2024 om 19.30 uur
meer details

Kerkenraadsvergadering
datum en tijdstip 24-06-2024 om 19.30 uur
meer details

 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
Het begint met contact
Klik hier voor informatie over de Pioniersgroep Wijdemeren en de activiteiten.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.