Restauratie van het orgel in 2019
Al geruime tijd was het duidelijk dat het orgel onder handen diende te worden genomen. De drie ‘huisorganisten’ Hugo de Graaff, Johan Haaksma en Jan van Veldhuizen wisten de kerkenraad van de noodzaak hiervan te overtuigen en op maandag 21 januari 2019 werd er mee begonnen door de firma Slooff Orgelbouw in Gouderak.
Tijdens de kerkdiensten op de daarop volgende zondagen werd de gemeente begeleid door pianomuziek, maar in de dienst op zondag 17 februari 2019 kon het orgel weer in gebruik worden genomen.
De kerkenraad besloot de restauratie te vieren met een orgelconcert tijdens de Gemeentevergadering op vrijdagavond 3 mei. De drie organisten speelden bij die gelegenheid muziek naar eigen keuze en tenslotte werden een aantal liederen gezongen, beurtelings begeleid door een der organisten.
De gebruikelijke indeling van de kerk was voor deze gelegenheid op z’n kop gezet. De aanwezige gemeenteleden zaten met de rug naar het podium en de preekstoel. Een bijzonder gezicht toch wel.
Het orgel wordt begin volgend jaar 80 jaar oud. Het werd in gebruik genomen op 30 januari 1940. Dat was voor het landelijke dagblad De Standaard (het klankbord van de Anti-Revolutionaire Partij en de Gereformeerde Kerken in Nederland) belangrijk genoeg om op 1 februari 1940 te worden vermeld:
‘s-Graveland, 31 Januari
Overdracht kerkorgel
(Van een onzer correspondenten)
Gisteravond had in de Gereformeerde Kerk de overdracht van het nieuwe kerkorgel aan den kerkeraad plaats. De plechtigheid werd geleid door Ds. P. Boes. Mej. M. Reymerink, presidente van de Meisjesvereeniging “Martha”, droeg het orgel aan den kerkeraad over, waarna Ds. Boes het namens den kerkeraad aanvaardde. Tal van sprekers voerden het woord. O.m. spraken de burgemeester, de heer G. Graaf Schimmelpenninck namens het gemeentebestuur, Ds. E. Douma uit Muiderberg namens de classis Hilversum en Ds. L.J.S. Crousaz, Ned. Hervormd predikant. De plechtigheid werd bijgewoond door den geheelen kerkeraad der Ned. Hervormde Gemeente en architect J.H. Burger.
Het initiatief voor de aankoop van het orgel werd destijds genomen door de orgelcommissie van de 'Meisjesvereeniging Martha'. Het verving het Ernst Hinkel harmonium uit 1920. Bij de aanschaf van dit harmonium was de Meisjesvereeniging “Martha” hoogstwaarschijnlijk eveneens betrokken, gezien het bericht uit De Gooi- en Eemlander van 23 augustus 1919 (sectie Nieuws uit ’s-Graveland):
De Geformeerde Meisjesvereeniging “Martha” houdt op 27, 28 en 29 Augustus a.s. een bazar in den tuin van hotel Cator*, ten bate van een nieuw orgel in de kerk.
(*Hotel het Wapen van Amsterdam werd in het dorp vaak genoemd naar de toenmalige eigenaar M. Cator.)