PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
In de holte van uw hand

In de holte van uw hand
De dagen worden korter, de zomer lijkt nu dan toch echt voorbij te zijn na een prachtige toegift in september. De wind steekt op, het wordt guur. Tegelijk: wie weet wat de herfst voor prachtigs in petto heeft voor ons aan kleurige verrassingen!
Maar ook: de corona-cijfers stijgen, het ‘dashboard’, dat de overheid heeft gemaakt om aan te geven hoe het virus zich ontwikkelt, ziet er verontrustend uit. We gaan de winter tegemoet met een onzeker en zorgelijk gevoel.
En daarbij missen velen de steun en troost van de wekelijkse kerkdienst en de ontmoeting onder de koffie daarna.
Gelukkig dat we naar het zich laat aanzien wel door kunnen gaan met eens per veertien dagen een dienst - met inachtneming van de anderhalve meter. Het is beter dan niets!

Hoe kunnen we steun en troost vinden, en ook iets dat lijkt op de geborgenheid en gezelligheid van de wekelijkse ontmoeting? Mij werd lied 266 aangereikt. Ik luister eens per week via internet naar Luistertroost (
https://kerkliedwiki.nl/Kerkliedwiki:Luistertroost). In het begin van de coronatijd werd dit dagelijks verzorgd door ds. Diederiek van Loo, stadsdominee van Amersfoort. Sinds de maatregelen wat versoepeld zijn doet ze dat wekelijks. Ik schreef er al eerder over. Natuurlijk spreekt het de ene keer meer aan dan de andere, maar vaak vind ik het mooi en troostrijk wat zij aanreikt. Afgelopen week was dat lied 266.

Die ons schiep
en ook nu nog
als hier de nacht ons
overmant
houdt in de holte
van uw hand.

Een lied voor de avond, letterlijk, maar ook voor momenten dat je denkt dat het duister je te veel wordt. Om je te binnen te brengen dat je veilig bent. ‘In de holte van uw hand’ vind ik een prachtig beeld. Op de vensterbank in mijn werkkamer staat een beeldje van een hand met een baby’tje erin. Ik kreeg het jaren geleden van een jonge vrouw, ze was pas 25 jaar. Ik ontmoette haar toen ik in de psychiatrie werkte. Zij was al sinds haar tienerjaren ernstig psychisch ziek. Voelde zich nooit veilig. Ze leeft al heel lang niet meer, overleed op haar dertigste door een ernstige lichamelijke aandoening. Dat juist zij mij dit beeldje gaf, blijft me ontroeren. Kostbaar zijn de herinneringen aan haar, die zo leed, en voor wie het geloof zo duidelijk een toevlucht bood te midden van de angsten die zij moest doorstaan.
Hij die ons schiep houdt ons in de holte van zijn hand, ontroerend beeld. God die Schepper is, laat ons niet vallen. Hij houdt ons geborgen in zijn hand … wat ons ook overkomt.

Ik heb liederen en teksten nodig om me daaraan te herinneren. En mensen als die jonge patiënte die me erop wijzen. Maar ook ruimtes, plekken waar ik me geborgen voel. U misschien ook. Een kerkgebouw kan zo’n plek zijn, de plek waaraan je gehecht bent, omdat je er al jaren zit, misschien zaten je ouders er al. Als die plek je wordt ontnomen voel je je ontheemd.
Zijn er ook andere plekken die ons helpen ons de geborgenheid in Gods hand te herinneren en te ervaren? Een plek in de natuur, waar je graag bent, of je eigen tuin of balkon?
En kunnen we zulke plekken ook misschien zelf creëren nu er veel zo anders is dan gewoon en ontmoetingen zo op afstand moeten zijn?

We hebben vindingrijkheid nodig, als alles niet zo gaat als we gewend zijn. Creativiteit om plekken te maken die zijn ‘alsof in de holte van Gods hand’. Wat denkt u, is het mogelijk daar zelf mee te beginnen? Bij je thuis een speciale mooie plek te maken met bijvoorbeeld een bloem, een kaars, een afbeelding, een plek waar je je terugtrekt en stil jezelf te binnen brengt dat je ten diepste veilig bent in Gods hand?
En even heel praktisch – is het ook mogelijk in plaats van het gezamenlijke koffie drinken op zondagochtend af en toe iemand uit te nodigen juist op die tijd? Met twee of drie in een huiskamer koffie te drinken, vaker dan je gewend was of met eens iemand anders dan gewoonlijk?

Lied 266 begint met de nacht die ons overmant, maar het wordt per couplet steeds iets lichter. Van de nacht gaat het naar het duister en van het duister naar de schaduw, tot in het vierde couplet de morgen daagt en de zon op gaat. Na duisternis komt licht.

Kom tot ons
als de morgen.
Ga over ons op
als het licht.
Zegen ons met uw
aangezicht.

ds. Stella Muns
terug
 
 
Bethlehemkerk
Kijk hier naar de diensten in de Bethlehemkerk (kerkdienstgemist.nl).
 
Afscheid 'de Graankorrel'
Beluister hier de rondgang door de kerk met woorden van afscheid.

Klik hier voor de Orde van Dienst.

Klik hier voor de afscheidspreek van ds. Annemieke Parmentier.

Klik hier om de gehele dienst te beluisteren.
 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.