PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Niet binnenblijven! Niet binnenblijven!

Ikke sitt inne nar alt hap er ute.

In augustus ging ik een weekje logeren bij mijn zoon en schoondochter in Noorwegen. Op een hete middag zochten we verkoeling in het bos. We liepen een steil pad tegen een heuvel op, toen ik zag dat er aan een boom een plankje vastgespijkerd zat met een tekst erin uitgehakt. Een goede reden om even stil te staan en uit te puffen en te lezen wat erop stond: “Ikke sitt inne nar alt hap er ute”. Mijn Noors is (nog) niet toereikend om het te begrijpen. Gelukkig vertaalde mijn schoondochter het voor me: “Niet binnenblijven als alle hoop buiten is”. Ze vertelde, dat dit in de coronatijd regelmatig werd gezegd om mensen te stimuleren de natuur in te gaan en niet angstig binnen te blijven zitten. “Ga je het gebruiken voor een overweging?” vroeg ze. Ze kent me langer dan vandaag.

Ik vond het in ieder geval een tekst om over na te denken. Je kunt dat zinnetje letterlijk nemen als oproep om in beweging te komen en naar buiten te gaan. Als je binnen blijft zitten, dan loop je het risico dat je leven steeds beperkter wordt. Dat je vastloopt in je eigen gedachten. Verdrietig genoeg hebben veel mensen geen keuze en kunnen ze niet anders dan binnenblijven, omdat ze niet meer in staat zijn om zelfstandig naar buiten te gaan. In mijn werk als predikant en als geestelijk verzorger in een verpleeghuis maakte ik dat maar al te vaak van nabij mee. Daarom is het ook zo belangrijk dat mensen die door omstandigheden gedwongen zijn veel binnen te zitten, in ieder geval bezoek krijgen om met ‘buiten’ contact te houden.

Maar je hoeft de zin “niet binnenblijven als alle hoop buiten is” niet alleen letterlijk op te vatten. Bij ‘binnen’ en ‘buiten’ gaat het niet alleen om de plek waar je je bevindt.
Wat mij raakte in die zin is vooral de oproep om op zoek te gaan naar hoop.

Waar vinden we hoop in deze verwarrende wereld? Waar vinden we hoop wanneer er zoveel in de wereld om ons heen gebeurt om ons zorgen over te maken? 
In het Nieuwe Testament heeft niemand zoveel over hoop geschreven als de apostel Paulus.
In de brief aan de Romeinen (Rom. 5: 3-5) schrijft hij: “We prijzen ons zelfs gelukkig onder alle ellende, omdat we weten dat ellende tot volharding leidt, volharding tot betrouwbaarheid, en betrouwbaarheid tot hoop. Deze hoop zal niet worden beschaamd, omdat Gods liefde in ons hart is uitgegoten door de Heilige Geest”. In zijn brieven aan de gemeenten in Efeze en Thessaloniki schrijft Paulus ook over de hoop die in ons is.

Dat betekent niet dat je blik steeds maar naar binnen gericht moet zijn. Paulus brengt hoop ook in verband met roeping, met een richting in ons leven. We lopen een pad, we gaan een weg (de eerste christenen werden mensen van de weg genoemd), we zijn gericht op vergezichten die te maken hebben met het Koninkrijk waar Jezus over spreekt. Die weg gaan we, kome wat komt, zijn toekomst tegemoet.

ds. Annemieke Parmentier
terug
 
 
Reactie op de sluiting
Een heel stuk familiegeschiedenis zit in deze kerk.
 
Bethlehemkerk
Kijk hier naar de diensten in de Bethlehemkerk (kerkdienstgemist.nl).
 
Afscheid 'de Graankorrel'
Beluister hier de rondgang door de kerk met woorden van afscheid.

Klik hier voor de Orde van Dienst.

Klik hier voor de afscheidspreek van ds. Annemieke Parmentier.

Klik hier om de gehele dienst te beluisteren.
 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.